Китайските кулинари ви съветват
Правила за използването на тенджерата под налягане
1. Преди да използвате нова тенджера под налягане, кипнете в нея литър вода, в който сте прибавили малко мазнина, или най-добре сварете литър мляко (без да затваряте херметически). Това ще предпази вътрешността на тенджерата ви от потъмняване при следващите готвения.
2. Спазвайте точно упътванията за правилното затваряне и херметизиране на тенджерата под налягане. Те са дадени в инструкцията, приложена към тенджерата.
3. Ако вентилът за парата не е на мястото си, поставете го върху капака и го натиснете да слезне до долу.
4. Най-напред поставете тенджерата на силен огън . Щом вентилът започне да се върти и да изпуска пара, значи в тенджерата има вече нужното налягане. От този момент започвате да отчитате времето за приготвянето на ястието, посочено в съответната рецепта.
5. Щом вентилът се завърти, ВЕДНАГА НАМАЛЕТЕ ОГЪНЯ. Достатъчно е вентилът да се върти съвсем леко или дори да не се върти, но да изпуска от време на време пара. Това показва, че вътре се подържа необходимото налягане. Силното въртене на вентила само хаби излишната енергия, а може да бъде и опасно.
6. Когато изтече определеното време за варене, свалете тенджерата от огъня и вдигнете вентила, за да излезе парата и да спадне налягането в тенджерата. Не е необходимо да вадите изцяло вентила, за да не се загуби.
7. След като престане да излиза парата, отворете тенджерата. НЕ БИВА ДА СЕ ОТВАРЯ ТЕНДЖЕРАТА, ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА ПАРАТА И ДА Е СПАДНАЛО НАЛЯГАНЕТО !